Diëtisten voor voeding en vruchtbaarheid

misselijk zwanger

Misselijkheid tijdens de zwangerschap: 10 tips

Tien handige tips bij misselijkheid

Bijna alle zwangeren krijgen er in de eerste 20 weken mee te maken, misselijkheid. Deze varieert van een meestal onschuldige, vervelende ochtendmisselijkheid tot aan heftig braken gedurende de hele dag met ernstige uitdroging en ziekenhuisopname tot gevolg.
Heb je er erg veel last van of staat jouw misselijkheid een volwaardige voeding en daarmee een gezonde zwangerschap in de weg? Lees onze tips of laat je persoonlijk adviseren door een gespecialiseerde diëtist.

Waarom de één meer of langer last heeft van misselijkheid is nog niet duidelijk. Van zwangerschapsbraken is wel bekend dat bepaalde zwangerschapshormonen, een bacteriële infectie van de maag en/of door psychische factoren zoals stress de oorzaak kunnen zijn. Dit heeft veel invloed op jouw gesteldheid tijdens de zwangerschap, maar over het algemeen regelt jouw lichaam wel voldoende voedingsstoffen voor je baby.


1. Rustig aan.

Rust is enorm belangrijk, het zorgt voor minder stress en vermoeidheid. Dit kan (op de langere termijn) weer zorgen voor minder misselijkheid. Ga eens na wat het patroon van jouw misselijkheid is: vaak einde (werk)dag of juist aan het einde van de werkweek? Neem eens wat gas terug en ervaar of je minder misselijk bent.

2. Last van geuren?

Vermijd zo veel mogelijk sterke geuren. Denk bijvoorbeeld aan koffie, benzine, sterke kruiden etc.
Het bereiden van bepaald voedsel of bepaalde producten kan er ook voor zorgen dat de misselijkheid getriggerd wordt. Vraag dan iemand anders om de maaltijd te koken. Zet geen pannen op tafel, maar schep in de keuken op. Of bereid de maaltijden op een ander tijdstip, zodat je het alleen op hoeft te warmen. Heel praktisch kunnen bijvoorbeeld watjes in je neus of een beetje Vicks onder je neus ook helpen tegen de geuren.

3. Houding.

Wat bij veel vrouwen ook helpt is om nog even rustig te blijven zitten na het eten. Op deze manier kan de maaltijd langzaam zakken. Als je meteen na de maaltijd gaat liggen kan de misselijkheid weer toenemen.

4. Portiegrootte en verdeling.

Gebruik regelmatig over de dag verdeeld kleine porties, deze worden over het algemeen beter verdragen dan grote porties. Op die manier zorg je ervoor dat je maag nooit helemaal leeg is en nooit te vol.

5. Kijk wat én wanneer wel lukt.

Gevarieerd eten is natuurlijk belangrijk. Waar nu de nadruk op ligt is op het binnenkrijgen van zoveel mogelijk voedingsstoffen. Lukt één bepaald soort fruit wel. Focus je dan daarop, beter één soort fruit dan geen fruit. Word je al naar van het idee van gekookte groente, misschien werkt soep of een salade wel? Of vleeswaar gaat wel maar warm vlees niet?
Lukt het je wel om ’s nachts goed te eten maar ’s ochtends niet? Probeer dat uit.

6. Voorkom een lege maag.

Leg iets klaar naast je bed of vraag je partner iets te  pakken zodat je in bed alvast een bodempje kunt leggen. Denk aan iets eenvoudigs: een cracker, stuk fruit of iets te drinken. Hiermee voorkom je dat je maag te leeg wordt.

7. Veel voedingswaarde.

Probeer volvette en eiwitrijke producten te gebruiken zoals volle kwark of yoghurt als dit geen klachten veroorzaakt; Zo krijg je in een kleine hoeveelheid meer calorieën en voedingsstoffen binnen.

8. Vocht.

Drink voldoende, want een tekort aan vocht verergert de misselijkheid. Zeker als je vaak moet overgeven is er risico op uitdroging en verergering van de misselijkheid waardoor je in een vicieuze cirkel zit.

9. Wat niet.

Gehoord van kalebaskalk (of pimba)? Neem dit niet! Er zit namelijk een grote hoeveelheid lood in kalebaskalk en dat is schadelijk voor je baby.

10. tot slot

Hou je te weinig vocht binnen door te weinig drinken (<1,5l) of door het braken? Neem dan altijd tijdig contact op met een arts. Hou ook je gewicht in de gaten.

Ga je gewicht verliezen? Zoek dan een gespecialiseerde diëtist want gewicht verliezen tijdens de zwangerschap is geen goed idee.

Bij te weinig voedingsstoffen kan medische voeding gekozen worden om jou te helpen een gezonde zwangerschap te doorlopen. Met deze drinkvoeding of aanvullende producten kun je aan de juiste voedingsstoffen komen.
Deze “dieetproducten” of medische voeding kun je krijgen via de diëtist.

Medische drinkvoeding

Ben je benieuwd wat je met medische voeding of drinkvoeding zou kunnen?
Kijk vast hier voor recepten en ideeën:
Nutricia – Recepten
Abbott – Recepten

Vind hier een diëtist

(Bron: Voedingscentrum)

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy