Diëtisten voor voeding en vruchtbaarheid

freestocks xSGCbGYQtO4 unsplash scaled

Insulineresistentie, wat is het?

Insulineresitentie de basis

In dit blog gaan we wat dieper in op dit onderwerp insulineresistentie, want wat is het precies en nog belangrijker: wat kun je eraan doen?

Wat doet insuline?

Insuline is een hormoon dat in het lichaam wordt aangemaakt om de bloedsuiker te reguleren. Dit hormoon zorgt er namelijk voor dat de bloedsuikerspiegel verlaagd wordt indien dit nodig is. Bijvoorbeeld wanneer we een verjaardagsfeestje hebben gehad waarbij we aardig wat suikers gegeten hebben (taart, cake, snoep etc.) stijgt het bloedsuikergehalte in het lichaam. Insuline zorgt ervoor dat dit gehalte weer daalt (door suiker op te slaan in de lever, spieren en het vetweefsel) waardoor de bloedsuikerspiegel weer in balans is.

Insulineresistentie

Bij mensen met insulineresistentie werkt dit proces niet meer helemaal zoals het zou moeten; er ontstaat ongevoeligheid voor insuline. Het lichaam reageert dus niet altijd meer goed op suikers door insuline aan te maken waardoor de bloedsuikerspiegel weer zou moeten dalen. Bij hen zal de bloedsuikerspiegel dus een hogere waarde aangeven. Anderzijds zijn de cellen bij insulineresistentie minder gevoelig voor de insuline en is er meer insuline nodig voor een goede bloedsuiker. Veel insuline in het lichaam is niet zonder gevolgen. Insuline is tenslotte een opslag-stimulerend hormoon en kan zo de vetverbranding tegenhouden en gewichtsverlies flink lastig maken.

Heb jij insulineresistentie?

Hoe weet je of je insulineresistent bent? Wanneer je ondanks minder eten (minder calorieën) geen gewicht verliest en je buikomvang vergroot is, is er een vermoeden van insulineresistentie. Helaas is dit niet te meten in het bloed. Veel prediabeten ervaren een trek in zoet naarmate de dag vordert. Wat de precieze oorzaak is van insulineresistentie is vaak moeilijk te zeggen, meestal wordt dit veroorzaakt door te weinig beweging, overgewicht, buikvet en ook is er vaak sprake van een erfelijke factor. Dit betekent dat het niet altijd zo hoeft te zijn dat mensen die last hebben van insulineresistentie ook overgewicht hebben. Insulineresistentie is vaak het voorstadium van diabetes type 2 en wordt ook wel prediabetes genoemd. Mensen met diabetes type 2 zijn altijd insulineresistent. Daarom krijgen diabeten vaak medicijnen die het lichaam weer gevoeliger maken voor insuline (bijvoorbeeld metformine).

Wat kun je zelf doen?

Bij insulineresistentie (én diabetes type 2) valt er vaak heel erg veel winst te behalen met leefstijlveranderingen. Meer bewegen, meer spiermassa, gewichtsverlies bij overgewicht maar ook een gezond en evenwichtig voedingspatroon (niet te veel koolhydraten en snelle suikers, volkoren producten, ritme en regelmaat in de voeding) spelen een grote rol bij het weer gevoeliger worden voor insuline van het lichaam. Er is ook steeds meer bewijs onder de noemer “Chrono nutrition” dat een regelmatig voedingspatroon van 3 maaltijden per dag bijdraagt aan de insulinegevoeligheid. Ook voldoende slaap, niet roken en een goede stressregulatie is belangrijk voor het verhogen van insulinegevoeligheid.

bron Diabetesfonds & Voedingscentrum

call to action

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy