Over ons
Over ons
Algemene kinderwens
Heb je eenmaal in gedachten dat je een kindje wil, dan kan het niet vlug genoeg gaan. Dan wil je er alles aan doen wat mogelijk is om een gezond kindje te krijgen. Zwanger worden, nieuw leven, blijft een wonder.
Gelukkig kun je met voeding en leefstijl bijdragen aan de magie. Een gezond gewicht, gezonde en volwaardige voeding, eventueel supplementen, voldoende beweging, voldoende ontspanning en slaap en niet roken kunnen jouw kansen op een gezonde zwangerschap vergroten. Voor de gezondheid van jouw toekomstige baby kun je het beste je leefstijl al voor de conceptie aanpakken.
Hoe jij dit kunt doen en inpassen in jouw leefstijl, daar helpen we je graag bij. Op internet vind je heel veel informatie. Wat voor jou daadwerkelijk de goede keuzes zijn, dat ontdek je samen met de gespecialiseerde diëtist. Samen maken we een plan op maat voor jouw eetgewoontes en smaakvoorkeuren.
Fertiliteitstrajecten
De leefstijl heeft invloed op de kwaliteit van eicellen en sperma, en op de innesteling. Naast fysieke componenten heeft je mentale toestand ook effect. Wist je dat ontspanning heel belangrijk is bij de innesteling? Of wist je dat voldoende daglicht (melatonine) medebepalend is voor de eicelkwaliteit?
Maak samen met de diëtist een totaalplan, zodat jij alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt, je leefstijl kunt verbeteren en helderheid krijgt over het hele plaatje. Dat geeft rust.
De leefstijl heeft invloed op de kwaliteit van eicellen en sperma, en op de innesteling. Naast fysieke componenten heeft je mentale toestand ook effect. Wist je dat ontspanning heel belangrijk is bij de innesteling? Of wist je dat voldoende daglicht (melatonine) medebepalend is voor de eicelkwaliteit?
Maak samen met de diëtist een totaalplan, zodat jij alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt, je leefstijl kunt verbeteren en helderheid krijgt over het hele plaatje. Dat geeft rust.
PCOS
Heb jij de diagnose PCOS gekregen? En wat kun je daar nu mee? Bij deze hormonale afwijking blijft vaak de eisprong uit en kunnen diverse klachten optreden zoals gewichtstoename, acné, overbeharing en een onregelmatige cyclus. Met een gezonde leefstijl kun je de klachten vaak flink verminderen en je energieker voelen.
Overgewicht en verminderde gevoeligheid voor insuline spelen vaak een grote rol. Uit onderzoek blijkt dat door het aanpassen van het eetpatroon de overbeharing kan verminderen en de menstruatiecyclus kan terugkeren (wat weer de kans op een zwangerschap vergroot). Ook verbeteren de bloedwaarden aanzienlijk.
Gezonde, volwaardige voeding en beweging zijn cruciaal. Soms dragen supplementen bij aan vermindering van de klachten. Daarom nemen we ook de vitaminen en mineralen in jouw lijf onder de loep. Vaak komen tekorten van vitamine D, B12, foliumzuur en B6 voor bij PCOS. Ook zoomen we in op de vetzuren. Heel belangrijk om de juiste te kiezen en in de juiste hoeveelheden, want daarvan worden o.a. de hormonen gemaakt.
Slaap en stress hebben ook veel invloed op vrouwen met PCOS en op hun klachten en nemen we ook mee in de behandeling. Om jou hiermee op weg te helpen, hebben we de onderzoeken over PCOS naast elkaar gelegd. Daarin zien we wat werkt en wanneer. Zo kun jij een plan maken met de gespecialiseerde diëtist om jouw doelen te bereiken.
Endometriose
Heb jij net de diagnose endometriose? Of heb je erg veel last van menstruatie- of (bekken)pijnklachten en voel je je daardoor geremd in je dagelijkse bezigheden? Heb je misschien een zwangerschapswens?
Bij Endometriose groeit er baarmoederslijmvlies ook buiten de baarmoeder, bijvoorbeeld in de buikholte, op de eierstokken of bij de blaas en darmen. Dit kan voor klachten zorgen zoals extra bloedverlies tijdens je menstruatie, littekenvorming en soms tot verklevingen tussen organen en je darmen.
We weten uit wetenschappelijk onderzoek dat je voeding en leefstijl invloed hebben op het risico op en verloop van Endometriose. Denk aan anti-oxidanten uit groente en fruit, of de juiste vetzuren in je voeding, die helpen de ontstekingen te verminderen. Ook zien we dat bijvoorbeeld voldoende zuivel, vitamine D en magnesium heel belangrijk zijn.
Samen met jouw diëtist maak je een plan om jouw klachten te verminderen en tekorten te voorkomen. Mogen we jou ook helpen?
Overgang en POI (vervroegde overgang)
Je lijf verandert in de overgang. Geleidelijk aan verandert je hormoonhuishouding. En dat merk je. Gewicht verliezen gaat lastiger. Misschien slaap je slechter, heb je last van obstipatie of heb je opvliegers? Of herken je jezelf niet door stemmingswisselingen, hoofdpijn of een lager libido? Er begint een nieuwe fase. Door nu goed op je leefstijl te letten blijf je langer gezond en voel je je fitter. Ook kunnen de overgangsklachten afnemen door een gezonder gewicht, meer beweging, ontspanning en volwaardige voeding en soms suppletie.
Door de daling van het hormoon oestrogeen, heb je meer risico op bijvoorbeeld botontkalking. Ook is het risico op hart- en vaatziekten een stuk hoger dan voor de overgang. Door nu te kiezen voor volwaardige voeding, voldoende beweging, ontspanning en slaap kun je dit zelf positief beïnvloeden.
Stress, alcohol en sommige voedingsmiddelen kunnen de opvliegers triggeren. Wil je weten of het gunstig is om bijvoorbeeld voor sojaproducten te kiezen? Of zijn er supplementen die bewezen kunnen helpen? Jouw gespecialiseerde diëtist weet hoe het zit. Samen stellen we een persoonlijk en haalbaar plan op om bijvoorbeeld jouw klachten te verminderen, meer energie te hebben of gewicht te verliezen.
Contact
Wil je meer weten over de stichting? Laat het ons weten en stuur een bericht.