Foliumzuur

Foliumzuur is één van de meest bekende supplementen als het om zwangerschap gaat. Je hoeft het woord ‘zwangerschap’ maar te googelen en je krijg meteen honderden berichten waarin het woord ‘foliumzuur’ voorkomt. Iedere zwangere wordt wel aangeraden om dit supplement bij te slikken tijdens en vooral vóór de zwangerschap. Maar waarom eigenlijk? En hoe kun je er als vrouw voor zorgen dat je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid komt? In dit blog gaan we jou hier alles over vertellen!

Er wordt vanuit het Voedingscentrum aangeraden om in ieder geval vier weken voor de bevruchting al te beginnen met het slikken van foliumzuur. Het is namelijk aangetoond dat extra foliumzuur slikken voorafgaand aan de zwangerschap, en de eerste weken na de bevruchting de kans op een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte bij de baby verlaagt. Heb je dus een kinderwens? Begin dan zo snel mogelijk met het slikken van Foliumzuur.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 400 mcg. Dit betekent dat het aangeraden wordt om 400 mcg foliumzuur per dag binnen te krijgen. Het is nodig om dit te suppleren omdat een zwangere vrouw deze hoeveelheid niet via de voeding binnen kan krijgen. Bepaalde producten bevatten wel foliumzuur alleen dit is dus onvoldoende om de ADH te dekken. Producten die foliumzuur bevatten zijn onder anderen groene groenten zoals, volkoren producten en brood. De supplementen kun je bij diverse drogisterijen verkrijgen.

Om je toch een handje op weg te helpen met voeding hebben we speciaal voor jou een lijstje gemaakt van producten die van nature foliumzuur bevatten:

– Broccoli
– Spinazie
– Spruitjes
– Asperges
– Citroen
– Sla
– Andijvie
– Kikkererwten (Tip: Besmeer je volkoren crackers met humus)
– Aardbeien
– Bramen

Om een zo goed en passend mogelijk advies te krijgen over welk soort supplement je het best kunt kiezen is het verstandig om je diëtiste hiernaar te vragen. Hij of zij helpt je graag verder met adviezen rondom je zwangerschap!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *