We’re all in this together

Het Coronavirus, Covid-19, noem het hoe je het noemen wil. Het is een onderwerp wat ons de afgelopen tijd continu bezighoudt en een topic waar we écht niet meer omheen kunnen. 
Wij als V&V kunnen dus niet achterblijven en hebben besloten om toch een blog aan dit veelbesproken onderwerp te wijden.  

De algemene aandachtspunten kennen de meesten van ons inmiddels wel en daarom hebben wij niet alleen deze aandachtspunten voor je opgesomd, maar zullen we vooral stilstaan bij wat de effecten zijn van de tijdelijke wijziging in voedingstoestand en hoe wij als diëtisten ons steentje kunnen bijdragen. 

Allereerst willen ook wij nogmaals benadrukken hoe belangrijk het is om de richtlijnen van het RIVM in acht te nemen. “Ja, ja, nu weet ik het inmiddels wel” hoor ik je denken. Maar toch willen wij dit nog een keer benoemen, want tja … de kracht van herhaling hè. 😊 

Oké, dat gezegd hebbende gaan we nu wat meer stilstaan bij wat de rol van ons, diëtisten, nu eigenlijk is. Hoe kunnen wij meewerken aan het zo goed mogelijk laten verlopen van de behandeling van dit nare, naja, ‘puntjepuntje’ virus? 

Helaas is er niets dat dit virus echt kan stoppen op het moment, er is geen enkele ‘Superfood’ die ervoor kan zorgen dat het virus zijn slag niet slaat. Wel is het natuurlijk belangrijk om te zorgen dat je weerstand in ieder geval goed is zodat het virus wellicht minder kans maakt. Voldoende vitamine C is dus nooit verkeerd. Uit recent onderzoek blijkt zelfs dat een toename van 10 tot 20 gram vitamine C een positief effect heeft op het herstel van coronapatiënten. De patiënten waarbij deze methode was toegepast hadden een vijf dagen kortere opnametijd dan de patiënten waarbij deze methode niet was toegepast. Hoogstwaarschijnlijk komt dit doordat een overgroot deel van de patiënten ook te maken kreeg met een longontsteking of sepsis (bloedvergiftiging). Eerdere onderzoeken hebben laten zien dat de inzet van extra vitamine C bijvoorbeeld bij longontsteking of sepsis positieve resultaten laten zien.  

Let op! Wij kunnen ergens begrijpen dat je nu als een gek naar de plaatselijke drogisterij, apotheek of supermarkt rent om ook jouw hamsterkunsten eens lekker te laten zien. Echter blijkt uit ander onderzoek dat het overdreven ophogen van je dagelijkse hoeveelheid extra vitamines en voedingssupplementen helemaal niet zo veel zin heeft. Sterker nog, als je hier echt in doorslaat zou het nog wel eens het averechtse effect kunnen hebben. “Te veel van bepaalde vitamines kan wel degelijk schadelijk zijn. Wil je toch een supplement nemen, neem dan pillen met niet meer dan 100 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.” Zegt Iris Groenenberg, expert voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum.  

Waar we ons vooral bewust van moeten zijn, is dat de meeste patiënten die op de IC terecht komen niet meer zelfstandig kunnen eten en dat zij dus via sondevoeding o.i.d. aan hun voedingsstoffen moeten zien te komen. Als klinisch diëtist(e) zorg je voor het bereiken van een veilige voedingsbehoefte. Er wordt ervoor gezorgd dat de patiënt de juiste dosering en het juiste soort sondevoeding toegediend krijgt. De diëtist(e) weet precies hoe hiermee om te gaan en neemt ook de huidige conditie, leeftijd etc. mee in het advies en het behandelplan.  

De diëtist(e) vormt dus samen met andere zorgprofessionals het advies en stelt samen met hen het behandelplan op. Hij of zij speelt hierbij een grote rol omdat dit advies ook afgestemd moet worden op het medicatiegebruik. Veel medicatie bevat calorieën in de vorm van vetten. 
Dit gegeven moet meegenomen worden in het advies over welk soort sondevoeding er het beste gebruikt kan worden en wat de dosering van de sondevoeding zou moeten zijn.  
Uit onderzoek blijkt namelijk dat een te hoog aantal calorieën schadelijk is tijdens de acute ziektefase.  

Ook zien de mensen in de zorg dat er bij COVID-19 patiënten vaak sprake is van multi-orgaan falen. Dit wil zeggen dat er problemen zijn met de functie van meerdere organen. Het is dus van groot belang dat dit meegenomen wordt in het voedingsadvies. Een diëtist(e) is hierbij onmisbaar.  

Wat we erg veel zien is dat de diëtisten die in het ziekenhuis werkzaam zijn ook andere diëtisten, die normaliter een eigen praktijk runnen, opleiden en kennis bijbrengen over de voedingsadviezen voor COVID-19 patiënten. Ook worden er door hen standaard voedingsprotocollen samengesteld voor andere zorgmedewerkers, zodat de patiënt direct bij binnenkomst de juiste zorg krijgt op het gebied van voeding.  

Daarnaast is de diëtist(e) ook veel bezig met patiënten die nog niet in kritieke toestand op de intensive care-afdeling liggen. Wat we zien is dat veel van deze mensen last hebben van een verminderde eetlust. Deze verminderde eetlust kan zowel tijdens als na de opname een negatief effect hebben op het herstel van de patiënt. Het is dus cruciaal dat ook deze mensen een passend en persoonlijk advies krijgen. Ook de patiënten die ontslagen zijn uit het ziekenhuis en weer in hun thuissituaties terugkomen, hebben vaak ondersteuning nodig bij het oppakken van hun dagelijkse gewoonten. Deze verandering kan ervoor zorgen dat mensen uit balans raken of zijn geraakt. De diëtist kan erbij helpen om dit balans terug te vinden en kan ervoor zorgen dat hun eetpatroon weer volwaardig wordt. 

Naast de patiënten, ex-patiënten en naasten is er nog een groep waar veel Nederlandse diëtisten zich zorgen om maken. We hebben het nu over de kwetsbare doelgroep ‘ouderen’.  
Zoals je wellicht al weet is er bij deze doelgroep veel sprake van ondervoeding. Zo’n 15% tot 20% van de Nederlandse, thuiswonende ouderen boven de zeventig jaar is ondervoed.  
Veel zorgprofessionals onder ons zijn bang dat maatregelen rondom het coronavirus ervoor zorgen dat dit percentage zal stijgen. Doordat deze mensen (jouw opa, oma, vader of moeder) tot thuisisolatie worden gedwongen schatten deze professionals deze kans hoger in. Veel ouderen gaan bijvoorbeeld minder vaak naar de supermarkt om boodschappen te halen. Ook ervaart een deel van hen stress vanwege de crisis. Hierdoor zou de eetlust af kunnen nemen en dit zou weer een negatieve invloed kunnen hebben op hun gewicht. Vertroetel jouw familieleden dus nog nét een beetje meer dan je normaal al doet en probeer hen te helpen waar je kunt. 

Pfoe, wat een informatie hè. Nou, eigenlijk komt het erop neer dat wij een prachtig beroep hebben waar we veel voldoening uit kunnen halen. En stiekem kan niemand zonder ons 😊 

#StaySafe  

(Bronnen:  
1. https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/03/09/hygienemaatregelen-van-belang-om-verspreiding-coronavirus-tegen-te-gaan 
2. https://www.bda.uk.com/resource/what-are-dietitians-doing-as-part-of-the-covid-19-response.html?fbclid=IwAR19jf9raePhL2Ubt2zpU8imyiqtvNZf81uZsfsdDYg9wTPcGOoIwBGForQ 
3. https://www.rtvnoord.nl/nieuws/221032/Door-thuisisolatie-neemt-de-kans-dat-kwetsbare-ouderen-ondervoed-raken-nog-meer-toe 
4. https://www.nu.nl/eten-en-drinken/6043197/snel-weerstand-opbouwen-ineens-veel-vitamines-kan-schadelijk-zijn.html 
5. https://www.voedingnu.nl/voeding-en-ziekte/nieuws/2020/04/extra-vitamine-c-succesvol-ingezet-bij-coronapatienten-10114096?utm_source=Vakmedianet_red&utm_medium=email&utm_campaign=20200414-VoedingNu-std&=utm_content&_ga=2.18629689.1446177348.1586861170-1979710867.1586861170#.XpWDp15LaSg.facebook) 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *