Interview met Marjolein

PCOS komt bij meerdere vrouwen voor en iedere vrouw ervaart dit anders. Ik sprak Marjolein. Marjolein kwam er in 2018 achter dat zij PCOS heeft en deelt graag haar ervaring met ons!

1. Wanneer ontdekte je dat je PCOS hebt?
Begin 2018 werd bekend dat er sprake was van PCOS. Halverwege 2017 stopte ik met de pil vanwege onze kinderwens, maar mijn cyclussen waren erg lang. Ik dacht eerst dat het de tijd nodig had om van de pil af te kicken, maar uiteindelijk ben ik toch naar de huisarts gegaan. Hij had het idee dat ik PCOS zou hebben en verwees mij door naar het ziekenhuis. Hier bleken zijn vermoedens helaas te kloppen.

2. Wat ging er door je heen op het moment dat je te horen kreeg dat je PCOS hebt?
Ik had nog nooit van PCOS gehoord en begreep uit het verhaal van de huisarts nog niet helemaal wat het inhield. Hierna begon ik mij toch zorgen te maken over onze kinderwens en of het allemaal wel zou lukken.

3. Je geeft aan dat je je zorgen maakte, wat is er gedaan om deze zorgen weg te nemen?
Ik las verhalen van andere vrouwen die nadat ze bijvoorbeeld ‘Clomid’ hadden geslikt (snel) zwanger raakten. En daarbij konden wij snel terecht in het ziekenhuis, waar het heel duidelijk werd uitgelegd. De zorgen bleven natuurlijk altijd wel, maar ik had er meer vertrouwen in hierna.

4. Hoe ervaar jij PCOS?
In principe ervaar ik PCOS niet als zeer negatief. Op het moment dat wij een kinderwens hadden was het erg vervelend, aangezien de cyclussen lang en onregelmatig zijn en een ovulatie moeilijk in te schatten is. Hierdoor maakte het het wachten extra moeilijk en onzeker. Ook omdat ik toen nog niet wist dat ik PCOS heb. Toen ik dit wel wist, volgden een aantal ziekenhuis bezoeken en door middel van het medicijn ‘Clomid’ ben ik de 2e keer zwanger geraakt. De periode waarin ik wist dat ik PCOS heb en niet zwanger was, was dus maar kort, waardoor het mij niet heel onzeker heeft gemaakt.

5. In hoeverre beïnvloedt de PCOS jouw leven?
De periode waarin het niet lukte om zwanger te worden en het (korte) ziekenhuis traject heeft mij niet onzeker gemaakt, maar heeft wel een gevoelige/emotionele plek achter gelaten. Mijn lange cyclussen zijn nu het enige wat ik merk aan pcos en dat is niet vervelend. Behalve dan dat ik nooit precies weet wanneer mijn menstruatie begint, maar daar ben ik op voorbereid.

6. Hoe heb je leren omgaan met PCOS?
Ik heb geaccepteerd dat mijn cyclussen lang zijn, het heeft mij daarin wel geholpen dat er (blijkbaar) veel meer (en in mijn omgeving) vrouwen zijn die ditzelfde hebben. Ik denk dat elke vrouw wel een keertje minder zou willen menstrueren, dus in dat opzicht zie ik het positief. Ik heb altijd een tampon/maandverband bij me voor het geval mijn menstruatie plots begint. Het is iets waar je altijd aan moet denken of standaard in je tassen moet hebben zitten.

7. Heb je tips voor vrouwen met PCOS, hormonale klachten of een kinderwens?
Vooral voor vrouwen met een kinderwens, wacht niet te lang af wanneer je weet dat je PCOS hebt of merkt dat je cyclussen erg lang zijn.  Vraag bij de huisarts om een doorverwijzing voor de gynaecoloog/fertiliteitsafdeling in het ziekenhuis. Dit soort trajecten kunnen soms lang duren, dus wacht niet tot het ‘eerst een jaar proberen’ voorbij is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *