Insulineresistentie

Welkom bij weer een nieuwe blog!

In een eerder blog hebben wij al een klein beetje gesproken over insulineresistentie. In dit blog gaan we wat verder in op dit onderwerp, want wat is het precies en nog belangrijker: wat kun je eraan doen?

Nu allereerst even een herhaling van wat insuline doet in ons lichaam en wat er gebeurt op het moment dat er sprake is van insulineresistentie. Insuline is een hormoon dat in het lichaam wordt aangemaakt om de bloedsuiker te reguleren. Dit hormoon zorgt er namelijk voor dat de bloedsuikerspiegel verlaagd wordt indien dit nodig is. Om even een voorbeeld te geven: Wanneer we een verjaardagsfeestje hebben gehad waarbij we aardig wat suikers gegeten hebben (taart, cake, snoep etc.) stijgt het bloedsuikergehalte in het lichaam. Insuline zorgt ervoor dat dit gehalte weer daalt waardoor de bloedsuikerspiegel weer in balans is.

Bij mensen waarbij sprake is van insulineresistentie werkt dit proces niet meer helemaal zoals het zou moeten. Bij deze mensen ontstaat een bepaalde ongevoeligheid voor insuline. Het lichaam reageert dus niet altijd meer goed op suikers door insuline aan te maken waardoor de bloedsuikerspiegel weer zou moeten dalen. Bij hen zal de bloedsuikerspiegel dus sneller een hoge waarde aangeven.

Wat de precieze oorzaak is van insulineresistentie is vaak moeilijk te zeggen, meestal wordt dit veroorzaakt door te weinig beweging, overgewicht en ook is er vaak sprake van een erfelijke factor. Dit betekent dat het niet altijd zo hoeft te zijn dat mensen die last hebben van insulineresistentie ook overgewicht hebben. Insulineresistentie is vaak een aanloopje tot diabetes. Mensen met diabetes (type 2) zijn altijd insulineresistent. Daarom krijgen diabeten vaak medicijnen die het lichaam weer gevoeliger maken voor insuline.

Maar voordat of zelfs áls je al diabetes hebt valt er vaak heel erg veel winst te behalen met leefstijlveranderingen. Meer bewegen maar ook vooral een gezond en evenwichtig voedingspatroon spelen een grote rol bij het weer gevoeliger worden voor insuline van het lichaam.

https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/diabetes-in-het-algemeen/insulineresistentie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *