PCOS

Goedendag en welkom bij dit blog over PCOS, 

Vandaag wil ik mij iets meer gaan richten op de hormonen die een rol spelen bij PCOS, dit zijn er namelijk nogal wat. En wie krijgt er al niet de kriebels wanneer hij/zij het woord ‘hormonen’ hoort vallen. Daar wil ik een beetje doorheen en dat ga ik dus ook samen met jullie doen vandaag. 

Allereerst is het belangrijk om te weten dat het tot op heden nog niet duidelijk is waardoor PCOS ontstaat. Wat we wel weten is dat de werking van veel verschillende hormonen een rol speelt.  

De drie belangrijkste hormonen zijn: testosteron, LH, FSH.  
LH is de afkorting voor luteïniserend hormoon. Bij vrouwen zorgt een stijging van dit hormoon voor stimulatie van de eisprong. Dit hormoon wordt samen met FSH afgegeven.  
Onder invloed van deze hormonen wordt de hormoonproductie van andere geslachtshormonen geregeld.  
FSH staat voor follikelstimulerend hormoon en stimuleert bij de vrouw de groei en rijping van follikels in de eierstokken, en zet de follikels aan tot productie van oestrogenen.  
Testosteron daarentegen is een mannelijk hormoon en kan eventueel overbeharing en in sommige gevallen acne veroorzaken.  

De eierstokken van vrouwen met PCOS kunnen hoge gehaltes mannelijke hormonen zoals testosteron produceren. Bij deze vrouwen is de rijping van de follikels verstoort. Dit kan ervoor zorgen dat de follikel intact blijft. In dat geval wordt er vaak een cyste gevormd. 

Een ander bekend hormoon welke een rol speelt bij PCOS is insuline. Insuline is het hormoon dat onder anderen verantwoordelijk is voor de bloedsuikerspiegel. Bij 75% van de vrouwen met PCOS zonder overgewicht en 95% van de vrouwen met overgewicht en PCOS is er sprake van insulineresistentie. Dit betekent dat het lichaam minder gevoelig wordt voor de insuline die er geproduceerd wordt. Het lichaam reageert hierop door hogere concentraties insuline aan te maken, zodat de bloedsuikerspiegel toch stabiel blijft. De eierstokken van vrouwen met PCOS zijn gevoelig voor deze hoge concentratie insuline, deze zet de eierstok aan tot het produceren van meer geslachtshormonen. 

Om goed te kunnen begrijpen wat er gebeurt in het lichaam wanneer er sprake is van PCOS  is het belangrijk om te weten welke hormonen een rol spelen hierbij. Als je na het lezen van mijn, hopelijk duidelijke, blog nog vragen hebt stel ze dan gerust! Dat kan ten alle tijden door een mailtje te sturen naar info@dietistvrouwenvruchtbaarheid.nl 

Volgende week komt er een blog online met allemaal handige weetjes over PCOS. Houdt onze website in de gaten en mis niets. 

Bronnen: 
https://www.monash.edu/medicine/sphpm/mchri/pcos/guideline 
https://www.degynaecoloog.nl/onderwerpen/pcos-polycysteus-ovarium-syndroom/ 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *