Het eerste blog is een feit!

Hi!

Welkom bij mijn aller, allereerste blogpost (aaah), heel erg spannend maar ook heel erg leuk! Allereerst zal ik mezelf even voorstellen. Mijn naam is Lara den Ouden, ik ben 22 jaar en ben tweedejaars studente Voeding & Diëtetiek aan de Haagse hogeschool. Al sinds jongs af aan ben ik bezig met voeding en de effecten dat voeding heeft op het menselijk lichaam. Mijn keuze voor deze opleiding was dan ook voor veel mensen uit mijn omgeving geen verrassing. Ik zal van september 2019 tot mei 2020 stage lopen bij diëtistenvereniging Vrouw & Vruchtbaarheid. Ik zal mij hier vooral bezighouden met het creëren van content voor de social media. Daarnaast loop ik mee in de praktijk van Melanie waarin ik praktijkervaring op zal doen in ons vakgebied.

Nu genoeg over mij, ik wil namelijk graag even jullie aandacht vragen voor iets wat mij en veel vrouwen aan het hart gaat. September is namelijk ‘PCOS Awareness month’. En ik denk dat ik niet alleen voor mezelf spreek als ik zeg dat ik vind dat er te weinig over PCOS bekend is en ik daarom ook erg blij ben dat er in deze maand extra veel aandacht aan dit onderwerp besteed wordt. Voor degene die het nog niet kennen zal ik nog even in het kort uitleggen wat PCOS nou precies is. PCOS is de afkorting van Poly Cysteus Ovarium Syndroom en komt bij 5% tot 10% van de vrouwen voor. PCOS is geen ziekte maar een syndroom, dit betekent dat er meerdere symptomen zijn maar dat deze symptomen niet allemaal tot uiting hoeven te komen. Vrouwen die kampen met dit probleem kunnen last hebben van de volgende symptomen: 1. Onregelmatige menstruatie of uitblijvende menstruatie 2. Verhoogde hoeveelheid hormonen 3. Cystes (op de eierstokken) Indien er sprake is van twee van de bovenstaande symptomen spreekt men van PCOS. Het is natuurlijk ten alle tijden de taak van de arts om dit vast te stellen.

Andere symptomen/kenmerken van PCOS zijn: – Gewichtstoename – Acne – Overbeharing Doordat niet elke vrouw last heeft van dezelfde symptomen is het beeld van PCOS is bij elke vrouw anders. Het syndroom wordt onder andere veroorzaakt doordat er sprake is van een te hoog testosterongehalte. Daarnaast komt het vaker tot uiting bij vrouwen met overgewicht (BMI >25 kg/2). Anticonceptie (zoals de pil) en afvallen kan de symptomen verminderen.

Nu kunnen wij als diëtisten erg veel hulp bieden op het gebied van PCOS. Uit meerdere onderzoeken in namelijk gebleken dat gezonde voeding en het hanteren van een gezonde leefstijl een positief effect kunnen hebben op de behandeling van PCOS. Door soms kleine aanpassingen in je voeding te maken kun je niet alleen wat afvallen, maar mogelijk ook een positief effect verwachten in de cyclus. We zien relatief vaak dat vrouwen met PCOS ongevoelig zijn voor insuline. Door insulineresistentie heeft men een hoger risico op het ontwikkelen van het zogenoemde metabool syndroom. Dit betekent dat, naast veel voorkomend overgewicht, PCOS ook verband houdt met het ontstaan van hart- en vaatziekten, diabetes en een hoge bloeddruk op latere leeftijd.

Door samen naar de voeding te kijken kan er dus heel veel winst behaald worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *